zoeken

agenda

di 16 mei | 9.15 tot 17.30 uur

Op 16 mei organiseert DEN de conferentie Digitalisering van Cultuur en Erfgoed. Tijdens deze conferentie staat de ontmoeting tussen de erfgoedsector en de cultuursector centraal. De conferentie vindt plaats in Amersfoort.

Lees verder

do 8 jun | hele dag uur

Kennisbijeenkomst: Schades inventariseren bij archieven en bibliotheken

Op 8 juni 2017 organiseert Metamorfoze een kennnisbijeenkomst bij de Koninklijke Bibliotheek over het inventariseren van schades bij archieven en bibliotheken.

Is schade een probleem?

Waarom is het inventariseren van schade bij een archief of bibliotheek nodig? Wat komt er bij kijken en met welke dilemma’s heb je te maken? We presenteren ook de nieuwe Schadeatlas Archieven die in een nieuwe druk is uitgekomen, inclusief de tropische schades.

Bij het inventariseren van schades bij archieven wordt in eerste instantie gekeken naar de raadpleegbaarheid. Daarvoor zijn drie categorieën bepaald: lichte, matige en ernstige schade. Tegenwoordig is een belangrijke reden om schades te inventariseren het voornemen om een archief of collectie te gaan digitaliseren. Dat brengt nieuwe invalshoeken met zich mee. Je hebt dan ook te maken met de digitaliseerder die het materiaal in handen krijgt. Je moet daarbij beslissingen nemen over de stukken die wel of niet een digitaliseringstraject kunnen doormaken zonder teveel risico op schade. En welke rol heeft een restaurator in dit traject?

Sprekers

Sprekers zijn Gabrielle Beentjes en Gerrit de Bruin, beide senior adviseur conservering bij het Nationaal Archief, de restauratoren Marijn de Valk en Femke Prinsen en Benita Jansma, conservator en restaurator bij het Regionaal Archief Alkmaar.

De sprekers gaan in op:

  • het ontstaan van de Schadeatlas
  • het uitvoeren van een schadeinventarisatie
  • de voorbereidingen voor een digitaliseringsproject
  • de (soms lastige) keuzes die gemaakt moeten worden
  • voorbeelden uit de praktijk

Het definitieve programma plaatsen we binnenkort.

Aanmelden

Meld je aan voor 5 juni via het formulier.

Heeft u een nieuwtje of een agenda item?

Stuur dan een mail naar bureau Brain
DNA