zoeken
19
mrt

Oproep: nomineer de Jonge Archivaris van het Jaar

De verkiezing Jonge Archivaris van het Jaar 2018 wordt georganiseerd om startende archivarissen eens extra in de spotlights te zetten en daarmee aan te moedigen bij het realiseren van hun plannen.
Iedereen die een jonge archivaris kent die aan de criteria voor nominatie voldoet kan hem of haar tot en met 27 april nomineren via het nominatieformulier op de website van JONG archivarissen, het netwerk voor aankomende en startende archiefprofessionals. JONG archivarissen is de voortzetting van SNAAI, de sectie voor jonge archivarissen binnen de KVAN. De verkiezing van de Jonge Archivaris van het Jaar is de eerste activiteit waarmee JONG archivarissen naar buiten treedt.

08
mrt

Europees Erfgoedjaar: maart in het teken van water

In het Europees Jaar van het Erfgoed staat iedere maand een ander thema centraal. In maart is het thema Water. Nederland heeft zijn economische sterke positie binnen Europa te danken aan het water. Ons rijke erfgoed herinnert ons daar ook vandaag nog aan. Het bijbehorende schijnwerperproject over maritiem erfgoed brengt de betekenis van maritiem erfgoed voor publiek, vrijwilligers, deskundigen en liefhebbers in kaart door middel van de oproep: Wat is voor jou een belangrijk of bijzonder voorbeeld van maritiem erfgoed? Ingezonden foto's en video's worden verzameld en verwerkt in een website. Wat is er nog meer te doen in maart? Lees hier meer.[08-03-18] nieuws_eych2018_logos_turquoisenl300.jpg

06
mrt

S@P zoekt bestuurslid

De Stichting Archiefpublicaties (S@P) zoekt twee nieuwe bestuursleden, bij voorkeur een PENNINGMEESTER en een BESTUURSLID SALES/PR

De Stichting Archiefpublicaties (S@P) heeft ten doel het uitgeven van publicaties, die betrekking van belang zijn voor het archiefvak en de archiefwetenschap. De stichting geeft o.a. Jaarboeken, Archiefschoolschriften en Schetsboeken uit. Zie de volledige vacature.

26
feb

Stuk van het Jaar verkiezing 2018

In 2018 vindt voor de vierde keer de verkiezing plaats van het Stuk van het jaar. Opstand is het thema, in aansluiting op dat van de Maand van de Geschiedenis. Hoe je mee kunt doen, lees je in de eerste van een reeks speciale nieuwsbrieven die de organisatoren in de aanloop naar de verkiezing uitbrengen.

15
feb

Archiefbezoekers dik tevreden

Archiefonderzoekers in Nederland zijn tevreden over de dienstverlening van archiefinstellingen. Dat blijkt uit de Kwaliteitsmonitor Dienstverlening Archieven 2017. KVAN/BRAIN voert dit onderzoek tweejaarlijks uit met en voor de instellingsleden. Dit jaar deden 34 instellingen mee en vulde een recordaantal van ruim 3.600 respondenten de enquête in. Zij geven de archiefinstellingen gemiddeld een 7,9 als rapportcijfer.

Na een dalende trend in de periode 2003 - 2011 (van 8,1 naar 7,7) en een stabiele situatie in de jaren 2011 - 2015 (7,7) is de waardering van de bezoekers voor het eerst sinds 2003 weer gestegen. Dat geldt zowel voor het oordeel over de fysieke voorzieningen als over de onlinevoorzieningen. Topscoorder is het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis, dat van zijn respondenten een 8,5 krijgt. Het Gemeentearchief Schouwen-Duivenland volgt met een 8,3. Het Brabants Historisch Informatiecentrum, de Groninger Archieven, het Gemeentearchief Zaanstad en het Streekarchief Langstraat, Heusden en Altena delen de derde plaats met een 8,2.

De 34 archiefinstellingen die deelnamen aan de Kwaliteitsmonitor 2017 hebben elk een rapportage op maat ontvangen, waarin de antwoorden van de eigen respondenten op alle vragen uit de monitor worden vergeleken met het totaal van alle archiefinstellingen. Deze rapportages bevatten alle opmerkingen en verbetersuggesties die de eigen respondenten hebben gegeven. Met die input kunnen archiefinstellingen doelgericht werken aan de verbetering van hun dienstverlening.

09
feb

Advies: beperk openbaarheid gezinskaarten

In aanvulling op het advies over de gezinskaarten dat de VNG eerder deze week verstuurde, raadt KVAN/BRAIN archiefinstellingen die een gemeentelijke archiefbewaarplaats beheren aan om de openbaarheid van de gezinskaarten formeel te beperken gedurende een termijn van 110 jaar (ingaande 1940).
Wij verwachten dat het offline halen zonder een dergelijk besluit onduidelijkheden veroorzaakt voor publiek en/of instellingen. Bovendien hebben burgers zonder een dergelijk besluit geen mogelijkheid hiertegen bezwaar te maken.
Wij adviseren daarom te handelen conform bijgaand advies.
Om het publiek te informeren over het offline halen en de noodzaak over te gaan tot een openbaarheidsbeperking, hebben wij een modeltekst opgesteld.
Ook voor de openbaarheidsbeperking en het verzoek daaromtrent aan GS bereiden wij modelteksten voor, die wij zo snel aan de betreffende leden beschikbaar zullen stellen.

Heeft u een nieuwtje of een agenda item?

Stuur dan een mail naar bureau Brain
DNA